Kuryelik nedir? nasıl olmalıdır?

0
468

Son 2 senedir, işsizlik ve gelir yetmezliği nedeniyle ek iş veya “pasif gelir” adı altında “yarım zamanlı kuryelik” çok yaygın hale geldi. Üstelik bu gibi durumlar için sürekli sosyal medyada sürekli teşvik edici içeriklerle karşılaşıyoruz. Özellikle gençler ve öğrenciler ek gelir elde etmek amacıyla “kuryelik” yapıyor. Peki gerçekten kuryelik mi yapıyorlar? Hayır, bildiğimiz teslimat firmalarında yarı zamanlı paket servis elemanı olarak çalışıyor ve adına kurye diyorlar.

Bildiğimiz, burada sürekli anlattığımız kuryelik yarım zamanlı yapılacak bir iş değildir. İşin neredeyse tamamı yolda olduğundan ve işin kendisi gönderi teslim etmeye dayalı olduğundan tam mesai gerektiren bir iştir.

Durumu daha rahat kavramanız açısından kuryelikten bir kez daha bahsedelim. Kurye, bölgesel olarak değil, bir ilin her yerine gönderi taşıyana denir. Tek merkezden iş alır, bir sürü mekanı olan zincir işletmelerden değil. Dolayısıyla mesafe ve gönderi sayısı her zaman değişkendir.

Kuryelerin çalışma saatleri bellidir. Bu iş şu kadar daha kısa sürede yapılabilecek bir iş değildir. Öğleden sonra işbaşı yapılacak bir iş de değildir. Kurye çalıştığı merkeze gidip varsa gönderileri teslim etmek üzere motosikletine yükler ve günün geri kalanında merkezinden talimat aldığı firmalardan gönderi alıp aldığı gönderileri teslim etmeye devam eder.

Öte yandan paket servis elemanlarının özellikle fast food zincirlerinde ve online satış yapan firmalarda yarı zamanlı çalıştığına sürekli şahit oluyoruz. Bunlara kurye diyemeyiz çünkü tüm bu firmalar bölgesel dağıtım yapıyorlar ki bu kuryeliğin iş tanımına aykırıdır.

Tabi bir de işin reklam kısmı var. Online satış ve dağıtım yapan şirketler çoğaldıkça, özellikle sosyal medyada “iş ilanı” adı altında tuzak çağrılara sık sık denk geliyoruz. Bu firmalar, özellikle genç kesimin ihtiyacını hedef alarak, göz boyayarak bu insanları bir kuryenin çalışmaması gereken şartlarda çalıştırıyor. “Motosiklet ehliyeti yeterli” ya da “gel yarın başla karını ikiye katla” gibi vaatlerle, tehlikeli iş sınıfına giren bu işi kolay ve herkesin yapabileceği bir iş gibi gösteriyorlar. Hem çalışanın kötü şartlara maruz kalmasına sebep oluyorlar hem de tecrübesiz sürücülerin kazaları ve trafikteki davranışları sebebiyle kuryelik mesleğinin yanlış bir imaj edinmesine ortam sağlıyorlar.

Kuryelik tam zaman isteyen, trafik tecrübesi ve tam donanımlı ekipman isteyen bir iştir. Gerçekten emek isteyen ve insanın limitlerini zorlayan bir iştir. Dolayısıyla ek iş olarak yapılması doğru değildir.